Op deze pagina 

"de eerste stappen"

 

                       
     

Wat is Oolong Thee?

     
     

Oolong Tea or Wulong Tea

Oolong thee is zoals Groene en Zwarte thee afkomstig van de Theeplant Camellia sinensis. Oolong thee bevat naast de krachtige eigenschappen van Groene Thee en Zwarte thee nog andere grote voordelen. Dat komt door de verschillen in cultivatie, de plaats waar de plant groeit, de omstandigheden van grond en atmosfeer, het proces van oogst, fermentatie, bereiding en de wijze waarop je de thee zet. Oolong thee is daardoor krachtiger dan Groene Thee en wordt bovendien door velen gezien als de 'volste' en lekkerste thee. De allerbeste Oolong theeën zijn kostbaar maar betaalbaar. Jaarlijks worden tijdens een officieel festival in Taiwan de beste theeën gekozen door een team van deskundigen en vertegenwoordigers van het ministerie van Landbouw in Taiwan. De top 10 gekozen theeën zijn bijna onmiddellijk uitverkocht. Oolong thee is een ware streling voor je zintuigen naast het feit dat het een ondersteuning is voor de gezondheid. Het zetten van de thee en het nuttigen ervan is een aparte gewaarwording en mag met verve een bijzondere aanvulling worden genoemd op de sociale invulling van je dag. Oolong thee wordt verbouwd in verschillende landen zoals China, Taiwan, India, Pakistan, Vietnam en Korea, maar iedere échte thee-handelaar weet intussen dat Oolong thee uit Taiwan tot de allerbeste hoort en dáár halen wij onze Oolong theeën dan ook vandaan, rechtstreeks van de ambachtelijke plantages.

 

     
     

Waarom hoort Oolong thee uit Taiwan tot de allerbeste?

     
      Daar zijn een aantal redenen voor. Allereerst de omgeving. De hooggebergten in Taiwan staan bekend om hun zeer voedingrijke humus en de schone atmosfeer. Er zijn natuurlijk ook plantages in wat lagere gebieden van Taiwan,  maar de kwaliteit van de Oolong afkomstig van de zogenoemde High Mountains is gewoonweg de allerbeste. De theeplant vertoeft daar continu in een koele atmosfeer waardoor de plant harder moet werken om zich te sterken en dat natuurlijk in de voedingrijke humus. Daardoor ontwikkelt de plant op de hoge bergwanden niet alleen een sterkere structuur, maar ook krachtigere gezondheidbevorderende eigenschappen, sterkere aroma's en een vollere smaak. 

De plant is 's avonds, 's nachts en 's ochtends gehuld in de mist en dauw afkomstig van de oceaan die Taiwan omringt en de plant schittert overdag in het licht van de zon waaruit het de nodige bestanddelen van het lichtspectrum onttrekt ter ontwikkeling van chlorofyl (de groene kleur) wat vervolgens delen van het lichtspectrum gereedmaakt voor het chemische proces van fotosynthese in de plant. Dit is een proces waarbij koolhydraten en zuurstof ontstaan.

 

     
     

Zijn er nog meer redenen? 

     
     

Jazeker, de Thee Meesters  in Taiwan behoren tot de allerbesten in de wereld. Deze Meesters weten op het juiste moment de processen van (voor)bereiding te beëindigen. Want thee staat zijn kwaliteiten van smaak en aroma pas af onder invloed van de wijze waarop de thee wordt bereid in de behandelingskamers voordat het beschikbaar wordt voor de consument. De juiste timing van ieder proces tijdens die behandelingsfase is van grote invloed op het eindresultaat. En dat brengt ons tot de reden waarom Oolong thee anders is dan groene thee en zwarte thee. Groene thee is niet-gefermenteerde thee en zwarte thee is volledig gefermenteerde thee. Oolong thee zit daartiussen en kan van licht gefermenteerd tot bijna volledig gefermenteerd zijn. De High Mountain Oolong theeën die wij de allerbesten vinden zijn over het algemeen mild gefermenteerd. De Thee Meesters weten vanuit de overlevering binnen hun traditie en vanuit hun ervaring, als geen ander dit proces aan te sturen en wat heel erg belangrijk is omdat daar ondermeer de typische volle en zeer frisse aroma's uit vrijkomen. Je moet een ervaren meester zijn om die eigenschappen 'los' te kunnen maken uit de plant. Dit fermenteren is een vorm van oxideren. Het proces wordt onderbroken door de thee lichtjes te verhitten. Daarna worden de blaadjes opgerold (de topjes van 2 tot 3 blaadjes). En soms wordt de thee net iets langer gebrand (geroosterd) wat zorgt voor een zachte notensmaak. Ook zeer geliefd, lekker bij de maaltijd of als thee tijdens de middag. Wanneer de thee is geroosterd, vermelden wij dat bij het produkt.

 

Hoe lang doe je over zo'n pak van 150 gram?

De Oolong die wij importeren komt van kleine plantages uit Taiwan met een hoog kwaliteitsgehalte en is daardoor relatief gezien duurder dan de goedkopere soorten uit China die de wereld overspoelen.

De goedkopere soorten zijn bijna altijd van plantages die pesticiden niet schromen, massaproductie nastreven met minder zorg voor de kwaliteit, de thee in grote hoeveelheden opslaan met als gevolg minder vers en minder lekker. Veel van deze grote plantages leveren het overschot aan thee daarom ook in theezakjes. Wij adviseren vanwege die redenen altijd losse vacuum verpakte Oolong van kleine plantages uit Taiwan en géén theezakjes te gebruiken. Neem altijd de beste voeding want het gaat je lichaam in. En wat er in gaat, moet er weer uit. En met pesticiden en andere aggressieve stoffen is dat daarna niet meer zo eenvoudig.

In feit is de thee die wij verkopen nog steeds vrij goedkoop. Neem nu een pak van 150 gram vacuum verpakte thee. In zo'n pak thee zitten de opgerolde blaadjes van de thee. Moeilijk een voorstelling van te maken, maar wanneer je het potje weer leeghaalt van de opgebruikte thee, dan ontdek je dat al de korrels weer hele blaadjes zijn geworden, per 2 á 3 bij elkaar. Je hebt dan een behoorlijke hand vol theeblaadjes die er nog steeds vers uitzien. Dus de hoeveelheid thee in zo'n pak is erg veel, maar opgerold en toont dus niet.

Gebruik voor het lekkerste kopje thee een theepot van ongeveer 220 -240 ml. inhoud. Een groter potje mag natuurlijk ook, maar doe er dan wat meer thee bij. Bij het aangegeven formaat volstaat het voor de meeste Oolongs om 1 (één) volle maatlepel van de opgerolde thee te gebruiken. Een zo'n maatlepel is ongeveer gelijk aan 5 gram thee. Met een pak Oolong van 150 gram doe je dus gemiddeld een hele maand. Je kunt tussen de 10 en de 14 keren zo'n potje trekken met die 5 gram. De smaak is in het begin uiteraard het volst en wordt anders naarmate je verder gaat. Laat de thee dan iets langer trekken. Het blijft over het algemeen een 'volle' thee in de mond en heeft nog steeds voldoende kracht en voedingsstoffen met helende kwaliteiten. Als je uitgaat van 10 tot 14 potjes thee van 220 ml, dan heb je met één maatschep van 5 gram tussen de 2,2 en 3 liter thee. 

Twee tot drie liter Oolong thee per dag is voldoende om 'smorgens te drinken en 's middags en/of 's avonds weer. Je kunt de thee in het potje laten staan. Giet er gewoon weer heet water in om verder te gaan. De potjes op onze website zijn speciaal. Ze houden de thee vers en hebben nog andere speciale kwaliteiten die verderop beschreven staan.

Voor degenen die nog langer met de thee willen doen, raden wij de gerookte Oolongs aan. Dezelfde kwaliteiten, maar iets 'pittiger'.

 

     
     

En, hoe zit het met de kleine theepotjes op jullie website? Worden die voor het zetten van de Oolong thee gebruikt?

     
     

Ja, dat klopt. Oolong thee wordt gezet en gedronken volgens de eeuwenoude traditie van de Chinese Keizerrijken die deze potjes van 'Purple' kleizand met zeer speciale eigenschappen, ookal gebruikten. Toen al was er sprake dat de hooggeplaatsten zichzelf gezond en jong wisten te houden door het veelvuldig gebruik van deze thee in deze potjes. Tegenwoordig gebruikt het merendeel van de Taiwanesen en Chinesen elke dag Oolong thee, waardoor 90% van de thee-oogst naar de plaatselijke markt gaat. Dat wil zeggen, van de goede oolong theesoorten, want reken maar dat de Taiwanees geen genoegen neemt met een slecht produkt. De eisen van de gebruikers naar de plantages voor goede thee worden steeds dwingender. Dat maakt tevens ook dat veel slechte en mindere kwaliteit oolong theeën, die worden verbouwd op grote plantages (vooral op het vaste land van China), worden gericht op de export d.m.v. massaproductie. Die thee komt dus over het algemeen bij de buitenlandse consument terecht en is goedkoper. Let daar vooral op bij het kopen van Oolong thee. Koop bijvoorbeeld géén oolong in theezakjes, koop altijd vacuum verpakte 'losse' oolong die op de juiste wijze vers wordt gehouden in speciale koelsystemen. En natuurlijk Oolong afkomstig van de High Mountains van Taiwan. Dat merk je aan de prijs omdat zoals hier eerder gezegd 90% van die kwaliteit voor de eigen consument bestemd is en er slechts weinig hoge kwaliteit oolong overblijft voor de export. Sommige hoge kwaliteit oolong theeën worden grif gekocht voor hele hoge bedragen van enkele duizenden dollars per kilogram. In dergelijke gevallen gaat het om hele kleine plantages met een beperkte oogst en waarvan de overheid meestal de eigenaar is. En ja, de kwaliteit is dan écht top. Daar worden festivals voor georganiseerd en komen commissies aan te pas waar de diverse soorten worden vergeleken en certificaten worden uitgereikt. Dergelijke dure theeën zijn door de schaarste bijna nooit bereikbaar voor het buitenland. Al onze theesoorten op de website horen tot de groep van A- kwaliteit theeën variërend van 1, 2, 3, 4 of 5 keer de letter A, waarbij 5 A's voor de allerbeste thee staat. Deze theeën komen van net iets grotere plantages en zijn dus iets minder schaars. Maar relatief gezien zijn dat nog steeds kleine plantages waardoor het erg moeilijk blijft om aan deze hoge kwaliteit thee te komen. Gelukkig hebben wij goede afspraken met hun kunnen maken. Het gaat om een coöperatie van een aantal kleine ambachtelijke plantages die continu bezig zijn hun product te verbeteren door het toepassen van natuurzuivere technieken. Dus géén massaproduktie en wel de volle aandacht voor het product tot aan de deur, met zorg voor milieu, mens en plant. 

Maar nu verder naar de uitleg over de Oolong theeceremonie en traditie, de Gong Fu Cha, die gebruikmaakt van deze kleine potjes..  

Gong Fu Chinese characters

Gong Fu Cha

 

Deze thee traditie met de theesets met kleine potjes staat bekend als de Gong Fu Cha (Gong Fu=de chinese kunst van het drinken van Cha=Thee), waarbij de Chi Cha voor de mens beschikbaar komt. De Chi is de levensenergie oftewel de Spirit van Cha, van de theeplant. De traditie werkt met de Elementen van de Natuur en die dienen in evenwicht met elkaar te zijn. De Elementen bieden dit evenwicht aan aan de gebruikers van de thee die deze traditie toepassen en kunnen respecteren. En hiervoor gebruikten de hooggeplaatsten dus ook de speciale kleine theepotjes. De Chinese cultuur is gebaseerd op de balans van het lichamelijke en het geestelijke en daar hebben de krachten van de Natuur hun plekje in.

Het zogenoemde 'Purple' kleizand waar de potjes van gemaakt worden is schaars. Het wordt gewonnen uit een mijn in China, dezelfde mijn waar al gedurende eeuwen het kleizand voor de potjes vandaan komt, ook ten tijde van de Keizerrijken. Er is namelijk slechts 1 mijn in de wereld met dit type kleizand.

Het kleizand heeft bijzondere eigenschappen. Het laat het bakken van potjes toe waarvan de wand solide en sterk genoeg wordt om geen thee door te laten lekken; maar de wanden blijven wel 'poreus' genoeg om de thee de mineralen en sporenelementen uit het kleizand te laten ontrekken tijdens het zetten van thee. Dit is mede te danken aan de zandachtige structuur van de klei. Goed om te weten, het kleizand van deze mijn wordt door de Overheid continu geanalyseerd en gecontroleerd op eventuele verkeerde stoffen. Die zijn nog nooit aangetroffen. De thee wordt dus extra verrijkt door het gebruik van deze potjes. En ook de potjes brengen de balans van de Elementen van de Natuur mee bij het zetten en drinken van de thee: Aarde, Vuur, Lucht en water. Zowel de thee als de potjes zijn ontstaan in contact met en onder invloed van alle 4 de elementen. Balans dus bij beide bronnen.

 

     
      Hoe zet je de thee, is dat erg moeilijk?      
     

Water

Het is belangrijk om het water dat je voor de thee gaat gebruiken niet volledig te laten koken, maar de ketel van de plaat af te halen net voor het kookpunt wanneer je de kleine belletjes al kunt zien. Dan is de temperatuur van het water ongeveer 85 graden. Dit komt de krachtige werking en de smaak van de thee ten goede.

Nog belangrijker is om het allerbeste water voor het zetten van de thee te gebruiken. Neem geen genoegen met kraanwater, maar koop een goed merk flessenwater of gebruik een filter. Het is altijd beter voor de gezondheid om je kraanwater altijd door een goed filter te halen. Dit komt de energetische waarde en de smaak van water en vooral de thee ten goede.

Een goed filter op de waterleiding is aan te raden. Maar je kunt dit ook met eenvoudiger hulpmiddelen doen. Wij hebben hiervoor een combinatiepakketje samengesteld uit hulpmiddelen die zich al jaren bewezen hebben en zeer effectief werken voor de verbetering van drinkwater. Het pakketje bestaat uit 3x CES (Cosmic Energy Stones) en 1x Quantum Waterstaaf. Dit setje doe je permanent in een karaf of een kan van maximaal 4 liter water. Na een uur is je water gereed om te gebruiken. Vul de kan steeds weer aan, dan beschik je continu over goed water. Het water-verbeter-setje kun je hier bestellen:  klik hier

 

Voorbereiding

Je hebt nu goed water en je hebt het aan de (bijna) kook gebracht. Plaats de ketel op een warmhouder zodat de temperatuur niet te snel daalt. Kies de thee uit die je wilt zetten en het potje dat je ervoor wilt gebruiken. In Taiwan en China heeft ieder huis meerdere potjes in gebruik omdat men graag verschillende potjes gebruikt voor verschillende smaken. Wij gebruiken slechts 2 potjes omdat onze theeën in 2 soorten zijn onder te brengen, de licht gefermenteerde 'zachte' theeën met volle aromas en smaak en de theeën die enigszins zijn geroosterd en naast de aroma's ook een ietsje gebrandde notensmaak hebben. De geroosterde theeën kunnen wat sterker smaken, laat de thee wat korter 'trekken' (circa 15 seconden). Hou je maatlepel, je pitcher (overschenkkan) en je drinkkommen gereed want de secondenwijzer loopt gewoon door.

 

Thee zetten

 • Spoel het potje onder de hete kraan en giet het leeg.
 • Doe 1 tot anderhalve lepel opgerolde theeblaadjes in het potje (maatlepel zoals op de website verkrijgbaar).
 • Giet het potje driekwart vol met het hete water uit de ketel en maak een korte draaiende (spoelende) beweging met het potje. Dit is om de thee 'wakker te schudden' . Giet het potje nu snel leeg - dit mag niet lang duren omdat je anders teveel aroma van de thee kwijtraakt.
 • Laat na het weggieten van het water het potje met de thee even staan - 15 seconden is voldoende.
 • Giet nu het potje vol met heet water en laat het ongeveer 20 tot 30 seconden staan - daarna kort de draaiende beweging maken met het potje en vervolgens de thee in de pitcher (schenkkan) overgieten. Door een pitcher te gebruiken, wordt de thee in de kommen voor iedereen even sterk en even lekker. De thee blijft namelijk verder 'trekken' terwijl je het potje leeggiet in de pitcher. Zonder pitcher krijgt iedere volgende kom sterkere thee dan de voorgaande.
 • Schenk de drinkkom slechts driekwart vol - in de overige ruimte in de kom zet je 'symbolisch' vanuit je hart jouw zegening en respect naar je gast. Dit is de toegevoegde waarde die je er innerlijk aan geeft. Eén zijn met de ander, één zijn met de Natuur, saamhorigheid door respect. De kracht van verbinding in stilte veroorzaakt innerlijke groei voor jezelf.
 • Leg de drinkkom met 2 handen neer voor je gast met een 'stil' gebaar van respect.
 • Ruik aan de thee, snuif de aroma's op boven je kommetje, laat je gasten dit ook ervaren met hun eigen theekom. Deze geuren dringen energetisch diep door in de verbinding met je psyche - de Taiwanees/Chinees zegt hiervan, dat de Spirit van de Thee daardoor verbinding met je kan maken voor een directere beleving van de balans van het leven. Deze eeuwenoude traditie zegt dat de kracht van de thee inwerkt op het vlees, de botten en de geest, kortom op je totale wezen.
 • Zolang niet alle kommen voldoende thee hebben vul je het potje weer met het hete water om na het even te hebben laten staan vervolgens over te gieten in de pitcher en te verdelen over de kommen. Dit proces kun je blijven herhalen zolang je met je gezelschap thee wilt drinken.
 • Na zo'n 12 tot 14 keren een potje thee trekken (met dezelfde inhoud) kun je de gebruikte theeblaadjes uit het potje halen. Je kunt nu zien dat de korrels die je in het potje deed, weer hele en vers uitziende groene theeblaadjes zijn. Dat is in feite ook zo. De verse theeblaadjes zijn opgerold en vacuum verpakt in afwachting om zich weer te mogen ontpoppen om hun aroma's en kracht af te staan.
 • Je kunt nu eventueel een andere thee in het potje doen en de thee-drink-ceremonie herhalen.
 • Tot slot de volgende tip: laat de thee steeds iets langer trekken in het potje bij iedere volgende infusie met heet water, doe dit vanaf ongeveer het 6e potje thee met dezelfde inhoud theeblaadjes. Volg hierin wel je eigen gevoel.

De stappen die hier worden genoemd mogen natuurlijk naar eigen inzicht worden toepast. Sommige theeën willen net iets korter trekken en sommige net iets langer. En sommige mensen willen iets mildere en sommige iets sterkere thee. Er is dus geen vaste afspraak te maken, dit zijn richtlijnen. De ervaring leert dat je al snel deze thee leert kennen en 'aanvoelen' waardoor de juiste eigen wijze in het theezetten ontstaat.

 

     
      Mag je deze thee gedurende de gehele dag drinken?      
     

Jazeker, dat is wat in Taiwan en China velen ook doen. Wij trouwens ook. Het is een dankbaar drankje met een hoge voedings- en gezondheid bevorderende waarde die géén kunststoffen bevat. Daarom ook het advies om zo goed mogelijk water te gebruiken voor het zetten ervan. Het lichaam volgt de eigen individuele weg naar balans. Uit de ervaring blijkt dat de ene persoon aankomt en de andere overtollig gewicht kwijtraakt, afhankelijk van wat nodig is. Het metabolisme zal dat doen wat goed is voor de persoon in kwestie. Het lichaam is intelligent van 'zichzelf' en rechtstreeks vanuit de cellen. Een stelregel is dat iets dat in een natuurlijke balans verkeert en in balans is met de aard van je eigen celstructuur, dus met de basis van het leven, géén onbalans kan en zal veroorzaken.

 

     
      Welke thee hebben jullie en zijn die ook in theezakjes verkrijgbaar?      
     

Wij hebben momenteel verschillende soorten High Mountain Oolong thee. De een nog lekkerder dan de ander, maar eigenlijk zijn ze allemaal op hun eigen manier lekker en wil je als je eenmaal eraan begint ook regelmatig afwisselen. Want dat is juist het leuke eraan en dat maakt het interessant. Regelmatig komen er nieuwe smaken bij ons binnen om te proeven en wij moeten ons beheersen om niet alle smaken aan te bieden want dan zou het niet meer te overzien zijn. Het is dus een thee-avontuur waar je in meegenomen wordt. Per oogst zal moeten blijken of een smaak wordt voortgezet of dat er inmiddels een betere thee voorrang verdient. Maar de soorten die wij voeren liggen niet ver van elkaar af qua smaak. Ze hebben verschillende smaak variaties binnen dezelfde familie van High Mountain Oolong.

Deze theeën zal je bij ons niet in theezakjes aantreffen. Daar zijn ze té kostbaar voor. We verkopen alleen verse vacuum verpakte thee die in speciale koelsystemen op de juiste temperatuur wordt gehouden, waarbij het vocht in het koelsysteem continu uit de atmosfeer wordt verwijderd. Theezakjes zijn niet vacuum verpakt, zijn meestal van mindere kwaliteit en over het algemeen langer blijven staan omdat ze voortkomen uit het proces van de massa-productie. Niet vacuum verpakte thee zal in een koelsysteem vocht aantrekken.

Waarschuwing: Plaats je eigen theevoorraad NOOIT in je eigen koelkast. Normale koelingen zijn daar niet voor ingericht en hebben een hoog vochtigheidsgehalte die de kwaliteit van de thee zal aantasten. Gebruik een 'canister', een thee reservoir, theebus of theeblik welke luchtdicht en lichtdicht is af te sluiten en bewaar die niet bij een warmtebron en niet in de koelkast.

 

     
      Ik heb nog een vraag over de potjes. Waarom zijn die zo klein?      
     

De potjes worden door pot-kunstenaars gemaakt volgens de traditie die al eeuwen bestaat en volgens welke traditie ook de thee wordt gezet en gedronken. Zoals al eerder uitgelegd is dit de traditie van de Gong Fu Cha. Het volgooien van een grote theepot en het daarna volgooien van de aanwezigen voorkomt een goede uitwisseling van de innerlijke verbinding met de aanwezigen en de innerlijke verbinding met de natuur. De Gong Fu Cha gebruikt daarom kleine potjes voor de thee ceremonie waardoor er harmonie en balans kan ontstaan met een zegening voor allen.

 

     
      Mag je in deze thee ook melk, room  en suiker doen?      
     

Je mag natuurlijk alles in de thee doen. Wij raden het wel af! Deze thee is 'heel' van zichzelf en verdient géén toevoegingen. Als je persé toevoegingen nodig hebt voor deze thee, dan ben je er waarschijnlijk nog niet aan toe.

Advies: Zoals het voor alle nieuwe dingen geldt, doe eerst even je oude denkpatroon en gewoonten opzij. Als je dat hebt gedaan, ontstaat er ruimte in je psyche om nieuwe dingen (trilling) tot je te nemen. Geef jezelf de kans dit te doen want elke verandering die in balans is met de natuur, is een verrijking voor jezelf. Probeer vervolgens de thee uit en laat de kracht op je inwerken. En beslis pas dan, wel of niet toevoegingen aan de thee te doen.

 

     
      Wel interessant hoor! Maar waarom hebben we hier nog niets over gehoord?      
     

Mmmm.., weet ik niet. Deze thee bestaat al erg lang. Ten tijde van Neerlands expansie over de wereld-zeeën brachten de nederlandse handelaren deze potjes en thee ook al hier naartoe. Als we kijken naar de snelle groei van de wereldbevolking en het aantal mensen dat nu leeft, dan is het niet vreemd dat tradities gaan en ook weer teugkomen, althans de belangstelling ervoor bij anderen dan de mensen die het in stilte beleven.

De wereldbevolking bedroeg in 1804 nog slechts 1 miljard mensen. Begin 1960 was dit 3 miljard. Nu, 48 jaar later, bestaat de wereldbevolking uit 7 miljard mensen. En op dit aantal komen er per dag 200.000 mensen bij. Bij zo'n enorme aanwas van de wereldbevolking vinden de veranderingen plaats in een rap tempo en komen tradities gelukkig ook weer terug omdat nieuwe ontwikkelingen dat mogelijk maken. Meer hierover? Klik hier

 

     
      Als het kleizand uit deze mijn zo schaars is, hebben jullie dan wel genoeg potjes voor de Nederlandse klant?      
     

Dat is afhankelijk van het aantal mensen dat een potje wilt aanschaffen. We hebben nu een aantal op de kop getikt en hebben de contacten in China en Taiwan. Zodra we meer nodig hebben zetten wij onze contacten aan het werk. De potjes kunnen dus verschillend zijn omdat ze schaars zijn en het moment bepaalt welke potjes er zijn. Maar dat maakt het juist zo leuk en is de reden waarom deze potjes door miljoenen mensen worden verzameld. Het is handwerk dat door theepot Meesters wordt vervaardigd. Het is pure kunst en kost veel tijd en inspanning. En, hoe ouder hoe kostbaarder en schaarser. Een theepot die veel geld opbrengt is ook écht gebruikt en dat wordt door de koper goed onderzocht. Is er geen aanslag van de thee, dan gaat de koop niet door. De potjes was je ook niet af na het zetten van de thee. Dat is niet goed voor de theepot en voor het proces waar de pot doorheen moet om 'oud en volmaakt' te worden. Voordat je de volgende dag de pot weer gebruikt, spoel je het even uit met wat heet water. Nooit schoonmaak middelen en/of zeep gebruiken. Gewoon goed uitspoelen met heet water en de buitenkant afdeppen. Dat is alles. In het oude China waar de traditie nog het grootst is wordt gezegd dat deze Zisha potjes als je ze op de juiste wijze behandelt, na vele vele jaren in staat zijn om zonder theeblaadjes toch thee te zetten. Gewoon door water in de pot te doen en een poos te laten staan. Door de diepe aanslag tot in de porieën van de pot zou de aroma en de smaak steeds verder het zandklei materiaal binnendringen en op den duur een verzadiging bereiken die dan in omgekeerde volgorde kan zorgen voor thee zonder blaadjes. Wij weten natuurlijk niet of dit ook zal werken, het is gewoon leuk te weten.

Over zo'n potje beschikken is eigenlijk een hele eer. De mensen in China en Taiwan koesteren dan ook al hun potjes. Ze poetsen de potjes regelmatig en zetten over het algemeen maar één soort thee of vergelijkbare theëen in dezelfde pot. Is de thee van een geheel andere smaak, dan doen ze die in een andere pot. Zodoende hebben de meeste huizen in China en Taiwan een hele rij potjes in hun keuken, woonkamer of theehoek. Voor ieder bezoek, thee ceremonie of soort gelegenheid wordt dan het juiste theepotje uitgezocht vanuit de verbinding die erbij hoort terwijl de juiste soort thee wordt geselecteerd. En zet dan de juiste muziek op en je hebt een ervaring die om herhaling vraagt. Voor de muziek zijn we nu afspraken aan het maken. We hopen die spoedig te kunnen aanbieden. Wij hebben er zelf al een aantal. Het is zeer inspirerende en rustgevende muziek. Anders dan de meeste westerse muziek. De mystieke gevoeligheid, maar ook de kracht en de volledige overgave, het zit er allemaal in terwijl je meegolft op de oneindige zeeën van de Zen en van de Tai Chi Cha, de golvende bewegingen van de Thee Ceremonie in complete harmonie met de Eelementen van de Natuur.

 

     
      Procedure voor het inwerken van het theepotje      
     

Het theepotje moet eerst worden voorbereid voordat je het mag gebruiken. Dit is om het materiaal te laten wennen aan temperatuurswisselingen en om de poriën van de binnenwand te activeren. Daarnaast hebben deze potjes in het begin een aardewerk reuk. Door deze procedure van voorbereiding, wordt dit sterk verminderd en zal na een paar keer theezetten helemaal verdwijnen.

 

Procedure van voorbereiding:

 • Spoel het potje met warm water.
 • Vul het vervolgens met koud water en laat het 5 minuten staan en giet het leeg.
 • Vul het nu met heet water en laat het weer 5 minuten staan alvorens het leeg te gieten.
 • Herhaal dit 7 keren, dus 7x met koud water en 7x met heet water.
 • Je kunt gewoon kraanwater hiervoor gebruiken, koud en warm.
 • Breng vervolgens goed water aan de kook (tot bijna kookpunt).
 • Doe een schep thee in het potje en vul het met het hete water.
 • Zet het potje ergens op een warme plek en waar het niet kan omvallen en laat het zo lang mogelijk staan, het liefst gedurende de nacht.
 • de volgende dag leeggieten, thee blaadjes wegdoen en je potje is gereed om te worden gebruikt.

Succes ermee en geniet ervan. En vergeet vooral niet om te zorgen voor goed water. Het scheelt enorm als het gaat om de uiteindelijke smaak en behoud van de volle kwaliteit van de thee. En vergeet niet.., wat het lichaam binnenkomt kan maar liever goed zijn, want van het tegenovergestelde weer af te komen is meestal minder eenvoudig.